Lékaři radí: Vraťme na talíře více hovězího, budeme zdravější

Ještě před třemi dekádami každý Čech snědl třicet kilogramů hovězího masa ročně, nyní je to necelých osm kilo. Za tímto poklesem stojí nejen jeho cena, ale také řada mýtů i fakt, že je neumíme kupovat ani připravovat. Ochuzujeme se tím o významný zdroj živin a lékaři by byli rádi, kdyby se hovězí do našeho jídelníčku, a hlavně na talíře dětí, vrátilo.

Hovězí vývar: K čemu je dobrá morková kost

Ačkoli se pod pojmem vývar skrývá v současné době ledacos, ten skutečně pravý a původní vývar je vývar hovězí. Také proto, že jak vyvařené ingredience, tak samotný vývar lze kromě přípravy vlastní hovězí polévky využít k přípravě celé škály dalších jídel. Jednak jako základ dalších polévek, dále jako základ omáček, ale také, pokud při přípravě hovězího vývaru použijeme morkové kosti, jako první fázi výroby dnes již v podstatě zapomenutých pokrmů, v nichž hraje významnou roli právě morek.

Bio není sprosté slovo

Martin Hutař, spolumajitel Probia, stál u zrodu ekologického zemědělství v Čechách. Dobře ví, co všechno bioprodukce obnáší a že je mnohem snazší získat certifikaci než důvěru lidí ve značku, která zaručuje zdraví potravin a přírody.

Studie: Není třeba omezovat spotřebu červeného masa

Vědci nenašli statisticky významnou ani důležitou souvislost mezi konzumací červeného masa a rizikem vzniku srdečních chorob, cukrovky nebo rakoviny. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení a několika jiných předchozích tvrzení a zařazení červeného masa mezi "nebezpečné" potraviny, panel mezinárodních vědců vedený odborníky z Dalhousie University a McMaster University systematicky prověřoval důkazy a nyní doporučuje, aby většina dospělých bez obav pokračovala v konzumaci své současné úrovně červeného a zpracovaného masa.