Proč naše maso?

Protože maso pochází pouze z naší farmy.Galloway 6

Základní pilíře našeho chovu:

  • Telata vyrůstají s jejich matkami na pastvinách = žádné mléčné náhražky.
  • Zkrmována je pouze tráva (pastevní odchov) a v zimních měsících seno a senáž z BIO produkce = žádné krmné směsi.
  • Na našich polích probíhá jen mechanická ochrana proti plevelům (vláčení, plečkování apod.) = žádné hormony, těžké kovy, pesticidy a antibiotika v krmivech.
  • Věděli jste, že v BIO chovech nesmí být žádná léčiva používána preventivně? A že všechny ochranné lhůty v případě využití jakýchkoliv léků jsou dvojnásobné?
  • Vysoký kredit kvality masa z plemene galloway (vyváženost maso/tuk).

Protože zvířata porážíme přímo u nás na farmě

Přímo u nás na farmě naleznete porážku s BIO certifikaci, chladící boxy i bourárnu. To nám umožňuje kontrolovat kvalitu masa od začátku až do konce. Celý tento systém umožňuje porazit skot a ovce bez stresující cesty na vzdálená jatka, takže je možné předejít uvolnění stresových hormonů do svalů zvířete a zajistit tak, vedle kvalitního welfare zvířat, co nejlepší prvotní podmínky pro další zpracování. Při porážce se se zvířaty zachází klidně a ohleduplně.

Protože maso necháváme před zpracováním vyzrát.masouzeniny 1

Důležitým momentem pro chuť a kvalitu masa je zrání v chladících boxech. U nás probíhá ve čtvrtích po dobu přibližně deseti dní, při stálé teplotě, a dochází při něm k uvolnění svaloviny (suché zrání). Při tomto procesu se z masa odpaří až 7 % vody. Výsledkem je:

  • Zvyšující se vaznost svaloviny, maso nabývá měkčí a křehčí konzistence - předpoklad pro co nejlepší kulinární využití.
  • Jemnost a šťavnatost.
  • Plně rozvinutá specifická chuť a vůně.
  • Krásná, tmavě červená až červenohnědá, barva masa.
  • Aromatická chuť vývaru z masa.

Po vyzrání se maso rozbourá a zabalí. Maso balíme do vakua, takže dále může zrát i několik týdnů ve vaší lednici (vlhké zrání).

Protože preferujeme kvalitu před kvantitou.

Snažíme se uvádět na trh kvalitní BIO produkty za rozumnou cenu, kde základ tvoří velký podíl hovězího masa z mladých býčků a jalovic. Produkce našich výrobků není velká, ale o to více si zakládáme na jejich kvalitě. Do BIO výrobků putuje pouze naše hovězí maso a játra, BIO vepřové maso od českého dodavatele a BIO koření, cibule i česnek. Ostatní výrobky v návaznosti na recepturu nemají sice BIO certifikaci, ale obsahují pouze kvalitní české maso. Veterinární kontrola testovala naše špekáčky v roce 2018 a laboratorními testy bylo prokázáno, že obsahují více než 90 % masa. Například v testu iDNES.cz i ty nejlepší špekáčky obsahovali masa jen 83 %.

Co potvrdila věda?masouzeniny 3

  • Maso přežvýkavců je mimořádně bohaté na výskyt konjugované kyseliny linolové (CLA). CLA je připisován protirakovinný a protisklerotický potenciál.
  • Maso z ekologického chovu má lepší profil mastných kyselin ve vztahu k jejich fyziologické nutriční hodnotě. V porovnání s konvenčními vzorky vykázaly živočišné produkty z ekologických chovů o 10 – 60 % vyšší obsah prospěšných mastných kyselin.
  • Hovězí maso je zdrojem plnohodnotné živočišné bílkoviny a bohaté na vitamíny, minerální látky a stopové prvky, jako např. železo a selen.

Zdroje: Studie "Je bio skutečně lepší" Dr. Alberty Velimirov z Institutu Ludwiga Boltzmanna a výzkumníka v oblasti rizik Dr. Wernera Millera. FiBL - Research Institute of Organic Agriculture: FiBL DOSSIER, Duality and Safety of Organic Produkt, FiBL Swietzerland 2006 Zpravodaj 1/2007 str. 28, ČSCHMS