Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

O biopotravinách mezi lidmi koluje spousta mýtů, které s realitou často nemají mnoho společného. Někteří lidé tudíž na biopotraviny pohlížejí jako na podvod či módní trend, který brzy odezní. Ve skutečnosti jde ale o produkty, které se vyrábějí s ohledem k životnímu prostředí, musí splňovat řadu přísných pravidel, přičemž neobsahují žádná chemická zlepšovadla ani v případě živočišné výroby žádná antibiotika či růstové hormony. Bio může být pouze potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

 „Biopotraviny nesmějí obsahovat pesticidy, umělá hnojiva ani umělá potravinářská aditiva. Důležité je také to, aby tyto potraviny neobsahovaly geneticky modifikované organismy a nebyly ozařované,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Biopotraviny a ekozemědělství v EU

Ekologická produkce potravin je na vzestupu. Jakými pravidly se musí v EU řídit, jaká je stávající situace a jaké novinky se chystají, zjistíte v této infografice. 

Nová celounijní pravidla pro ekologickou výrobu potravin mají být garantem kvality, ochrany životního prostředí a dobrého zacházení se zvířaty. Vztahují se na celý dodavatelský řetězec ekozemědělství.

Obchody s biopotravinami rostou jako houby po dešti, nejsou již jen výsadou velmi omezeného publika, ačkoliv ekologické zemědělství je celkově v EU stále malou částí zemědělské výroby. Víte, co přesně znamená označení biopotravina?

Bio není sprosté slovo

Martin Hutař, spolumajitel Probia, stál u zrodu ekologického zemědělství v Čechách. Dobře ví, co všechno bioprodukce obnáší a že je mnohem snazší získat certifikaci než důvěru lidí ve značku, která zaručuje zdraví potravin a přírody.

Studie: Není třeba omezovat spotřebu červeného masa

Vědci nenašli statisticky významnou ani důležitou souvislost mezi konzumací červeného masa a rizikem vzniku srdečních chorob, cukrovky nebo rakoviny. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení a několika jiných předchozích tvrzení a zařazení červeného masa mezi "nebezpečné" potraviny, panel mezinárodních vědců vedený odborníky z Dalhousie University a McMaster University systematicky prověřoval důkazy a nyní doporučuje, aby většina dospělých bez obav pokračovala v konzumaci své současné úrovně červeného a zpracovaného masa.

Hovězí vývar: K čemu je dobrá morková kost

Ačkoli se pod pojmem vývar skrývá v současné době ledacos, ten skutečně pravý a původní vývar je vývar hovězí. Také proto, že jak vyvařené ingredience, tak samotný vývar lze kromě přípravy vlastní hovězí polévky využít k přípravě celé škály dalších jídel. Jednak jako základ dalších polévek, dále jako základ omáček, ale také, pokud při přípravě hovězího vývaru použijeme morkové kosti, jako první fázi výroby dnes již v podstatě zapomenutých pokrmů, v nichž hraje významnou roli právě morek.