Proč naše maso a uzeniny?

Protože maso pochází pouze z naší farmy.

Základní pilíře našeho chovu:

  • Telata vyrůstají s jejich matkami na pastvinách = žádné mléčné náhražky.
  • Zkrmována je pouze tráva (pastevní odchov) a v zimních měsících seno a senáž z BIO produkce = žádné krmné směsi.
  • Na našich polích probíhá jen mechanická ochrana proti plevelům (vláčení, plečkování apod.) = žádné hormony, těžké kovy, pesticidy a antibiotika v krmivech.
  • Věděli jste, že v BIO chovech nesmí být žádná léčiva používána preventivně? A že všechny ochranné lhůty v případě využití jakýchkoliv léků jsou dvojnásobné?
  • Vysoký kredit kvality masa z plemene galloway (vyváženost maso/tuk).

Protože zvířata porážíme přímo u nás na farmě

Přímo u nás na farmě naleznete porážku s BIO certifikaci, chladící boxy i bourárnu. To nám umožňuje kontrolovat kvalitu masa od začátku až do konce. Celý tento systém umožňuje porazit skot a ovce bez stresující cesty na vzdálená jatka, takže je možné předejít uvolnění stresových hormonů do svalů zvířete a zajistit tak, vedle kvalitního welfare zvířat, co nejlepší prvotní podmínky pro další zpracování. Při porážce se se zvířaty zachází klidně a ohleduplně.

Protože maso necháváme před zpracováním vyzrát.

Důležitým momentem pro chuť a kvalitu masa je zrání v chladících boxech. U nás probíhá ve čtvrtích po dobu přibližně deseti dní, při stálé teplotě, a dochází při něm k uvolnění svaloviny (suché zrání). Při tomto procesu se z masa odpaří až 7 % vody. Výsledkem je:

  • Zvyšující se vaznost svaloviny, maso nabývá měkčí a křehčí konzistence - předpoklad pro co nejlepší kulinární využití.
  • Jemnost a šťavnatost.
  • Plně rozvinutá specifická chuť a vůně.
  • Krásná, tmavě červená až červenohnědá, barva masa.
  • Aromatická chuť vývaru z masa.

Po vyzrání se maso rozbourá a zabalí. Steakové maso balíme jedině do vakua, takže dále může zrát i několik týdnů ve vaší lednici (vlhké zrání). Ostatní druhy masa standardně balíme do folie, ale na přání vám můžeme do vakua připravit celou vaši objednávku.

Protože preferujeme kvalitu před kvantitou.

Snažíme se uvádět na trh kvalitní BIO produkty za rozumnou cenu, kde základ tvoří velký podíl hovězího masa z mladých býčků a jalovic. Produkce našich výrobků není velká, ale o to více si zakládáme na jejich kvalitě. Do BIO výrobků (taliány, čistě hovězí párky a játrová paštika) putuje pouze naše hovězí maso a játra, BIO vepřové maso od českého dodavatele a BIO koření, cibule i česnek. Ostatní výrobky (špekáčky, jemné párky, sekaná a gothajský salám) v návaznosti na recepturu nemají sice BIO certifikaci, ale obsahují pouze kvalitní české maso. Veterinární kontrola testovala naše špekáčky v roce 2018 a laboratorními testy bylo prokázáno, že obsahují více než 90 % masa.

 

Co potvrdila věda?

  • Maso přežvýkavců je mimořádně bohaté na výskyt konjugované kyseliny linolové (CLA). CLA je připisován protirakovinný a protisklerotický potenciál.
  • Maso z ekologického chovu má lepší profil mastných kyselin ve vztahu k jejich fyziologické nutriční hodnotě. V porovnání s konvenčními vzorky vykázaly živočišné produkty z ekologických chovů o 10 – 60 % vyšší obsah prospěšných mastných kyselin.
  • Hovězí maso je zdrojem plnohodnotné živočišné bílkoviny a bohaté na vitamíny, minerální látky a stopové prvky, jako např. železo a selen.

Zdroje: Studie "Je bio skutečně lepší" Dr. Alberty Velimirov z Institutu Ludwiga Boltzmanna a výzkumníka v oblasti rizik Dr. Wernera Millera. FiBL - Research Institute of Organic Agriculture: FiBL DOSSIER, Duality and Safety of Organic Produkt, FiBL Swietzerland 2006 Zpravodaj 1/2007 str. 28, ČSCHMS