Nabídka našich uzenin

CENÍK UZENIN
 
Druh uzeniny Cena za kg
Špekáčky 180,00 Kč
Taliány (BIO) 200,00 Kč
Párky jemné 200,00 Kč
Párky hovězí (BIO) 230,00 Kč
Gothaj 180,00 Kč
Sekaná 140,00 Kč
Roupovská játrová paštika (BIO) - hmotnost min. 180 g 60,- Kč/ks
Služby Cena za ks
Taška kompostovatelná 5,00 Kč

 

Produkce našich masných výrobků není velká, ale o to více si zakládáme na jejich kvalitě. Aktuálně máme v nabídce špekáčky, taliány, jemné i čistě hovězí párky, játrovou paštiku, sekanou a kvalitní gothajský salám. Do BIO výrobků (taliány, hovězí párky a játrová paštika) putuje pouze naše hovězí maso a játra, BIO vepřové maso od českého dodavatele a BIO koření, cibule i česnek. Ostatní výrobky (špekáčky, jemné párky, sekaná a gothajský salám) v návaznosti na recepturu nemají sice BIO certifikaci, ale obsahují pouze kvalitní české maso.

Všechny uzeniny jsou vyráběny primárně na objednávku, menší množství můžete zakoupit v prodejně na farmě – viz obchod na farmě.

 

Roupovská játrová paštika (BIO)

Nechce se vám připravovat domácí paštiku, platit za drahé výrobky z Francie či jste nespokojení se standardní nabídkou českého trhu, kde se často objevují nekvalitní paštiky, do nichž jsou přidávány levné náhražky, jako kuřecí či vepřové kůže, drůbeží separáty, sója, škrob, mouka…?

Roupovská játrová paštika obsahuje BIO vepřové maso od českého dodavatele (35 %), naše BIO hovězí játra (30 %) a další BIO složky jako je cibule, koření ap. Výrobek je neprodyšně uzavřený v obalu a pasterovaný za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem (Vyhl. č. 69/2016 Sb.§14 odst.2). Hmotnost obsahu jedné skleničky je minimálně 180 g.

Špekáčky

Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze roku 1891 a stal se oblíbenou pochoutkou. Máte také rádi české špekáčky, které jsou od roku 2011 zapsané v seznamu zaručených tradičních specialit, který registruje Evropská komise? Pokud ano, můžete ochutnat ty naše! V roce 2018 byly testovány veterinární kontrolou a laboratorními testy bylo prokázáno to, co jsme my velmi dobře věděli – tedy že obsahují více než 90 % masa. Například v testu iDNES.cz i ty nejlepší špekáčky obsahovali masa jen 83 %. Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/specialni-priloha.aspx?y=test%2Ftest-spekacku.htm

Roupovské taliány (BIO)

Koncem 19. století se v Praze usadil uzenář Uggé. Říkalo se, že je Talián a v Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět nový druh zboží, zvláštně kořeněného. Nebylo uzené, ale jen vařené a nemělo jméno. Zákazníci vymysleli hned dva názvy: „užovky“ a „taliány“. Druhý název přetrval dodnes. Klasické taliány se vyráběly z mladého hovězího masa, ke kterému se přidávalo vepřové krční sádlo, takzvané hřivky, případně laloky, nakrájené na kostky. A tak je vyrábíme i my. Podíl masa je 87 % a více něž polovinu z něj tvoří naše BIO hovězí maso. BIO vepřové maso pochází z českého chovu.

Když si taliány koupíte, můžete je konzumovat studené nebo si je připravte takto: ohřívejte ho stejně jako párky, jen ideálně delší dobu (třeba až 30 minut) - voda by měla jen mírně probublávat. Pak taliána z vody vylovte, svlékněte ho ze střívka (někdo konzumuje i se střívkem), položte na talíř a konzumujte s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a dobrým pivem.

Jemné párky

Jemné párky byly jemně mělněným masovým výrobkem, které se podle původní receptury připravovaly z kvalitního hovězího a vepřového masa kutrováním na velice jemné části. Po zrušení závaznosti bývalých státních a podnikových norem počátkem 90. let 20. století došlo k prudkému snížení jeho kvality. V současné době se jedná o levný výrobek složený hlavně z náhražek, jako je drůbeží separát, kůžová emulze, sádlo, voda, škrob a jiná plnidla a zahušťovadla. Některé z nich neobsahují ani žádné maso. Ne však naše jemné párky! Ty mají podíl masa 80 %, což je ještě o něco málo více než určovala původní receptura.

Hovězí párky (BIO)

Jak již napovídá název, vyrábíme i parky s vysokým podílem BIO hovězího masa (77 %). Jejich struktura je až mírně „klobásková“, ale připravovat je můžete stejně jako párky jemné: Základem je nikam nespěchat. Pokud máte na teplé párky chuť, rozhodně se nesnažte ohřát je během pěti minut. Kromě toho že na povrchu prasknou, budou uvnitř ještě studené. Znáte to, že jo?

Důležité je umístit párky do nádoby se studenou vodou, kterou následně budete velmi pozvolna ohřívat. Tato voda by nikdy neměla dosáhnout bodu varu, a tak jakmile v ní uvidíte drobné stoupající bublinky, ihned zastavte plamen. Párky se snadno ohřejí i při mnohem nižších teplotách, tak vůbec není nutné bodu varu dosáhnout. Zda je teplota vody dostatečně vysoká, poznáte tak, že v ní zkrátka neudržíte prst. Taková teplota vody na ohřátí párků pohodlně stačí. Tímto způsobem je dobré párky ohřívat alespoň 10 minut od doby, kdy voda dosáhne požadované teploty.

Kvalitní gothajský salám

Také jste už dlouho nenarazili na opravdu dobrý gothajský salám? My také ne… proto jsme se rozhodli začít jej vyrábět sami. Stejně jako u jemných párků, totiž po zrušení závaznosti bývalých státních a podnikových norem počátkem 90. let 20. století došlo k prudkému snížení jeho kvality. Přijetím vyhlášky 264 z roku 2003 došlo k částečnému zlepšení, protože ta stanovila, že gothajský salám musí obsahovat alespoň 40 % masa. Přesto se jedná o méně kvalitní výrobek složený hlavně z náhražek, jako je drůbeží separát, kůže, sádlo, voda, škrob a jiná plnidla. Podíl masa v našem gothaji je 92 %.

Roupovská sekaná

Často se nás ptáte, jestli je naše sekaná vhodná pro bezlepkovou dietu. To ne… Do sekané „strouhanka“ (pšeničná mouka, droždí, cukr, rostlinný tuk) patří. Podíl masa je ale 82 %. A určitě v ní nejdete náhražky, které někteří výrobci kvůli snížení ceny či větším ziskům do sekané přidávají - škrob, sóju, vepřové kůže, mouku či drůbeží separát - někdy je ve složení i na prvním místě.

Objednávkový formulář