MIMOŘÁDNÁ NABÍDKA: ROUPOVSKÉ TALIÁNY V BIO KVALITĚ
Milí příznivci Roupovských uzenin,
se začínající letní sezónou se často setkáváme s dotazy, jestli budeme vyrábět taliány... Taliány pravidelně nevyrábíme hlavně z toho důvodu, že jsou velmi náročné na vstupní suroviny a jejich trvanlivost není dlouhá. Pokud totiž chcete vyrobit kvalitní talián (a to mi rozhodně chceme) putuje do něj pouze:
- ZADNÍ hovězí maso,
- kvalitní vepřové maso,
- koření (pepř, zázvor, kardamon, muškátový oříšek),
- sůl a česnek.
A u nás vše v BIO kvalitě.
Nicméně máme taliány rádi a taky už na ně máme po dlouhé době chuť Pokud se k nám budete chtít přidat, můžete si je objednat na mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do pátku 18.června. K vyzvednutí pak budou u nás na prodejně o týden později - v pátek 25.června od 12.00 do 17.00 hod. Cena za 100 g je 35 Kč (cca jeden kus).
Hezké prosluněné dny...
Jana V.
PS.: Pokud někdo neví, o čem je řeč… Koncem 19. století se usadil v Praze uzenář jménem Uggé. Říkalo se, že je Talián. V Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět jakýsi nový druh zvláštně kořeněného zboží plněného do hovězích kroužkových střev. Zboží nebylo uzené, nýbrž pouze vařené a začalo se mu podle jeho autora přezdívat „talián“. Způsob výroby a zejména kořenění byl velmi tajen, ale výroba nebyla chráněna patentem, a tak brzy začali pražští uzenáři vyrábět taliány také. Klasické taliány se vyráběly (a u nás stále vyrábí) pouze z mladého hovězího masa, ke kterému se přidávalo menší množství vepřového krčního sádla, takzvané hřivky, případně laloky, nakrájené na kostky.
Když si taliána koupíte, doma si ho připravte takto: ohřívejte ho stejně jako párky, ovšem kvůli jeho tvaru delší dobu. Voda by měla jen mírně probublávat. Pak taliána z vody vylovte, svlékněte ho ze střívka, položte na talíř a konzumujte. Můžete ho ale taky jíst studený nebo grilovaný… Vždy ovšem platí, že nejlepší přílohou je křen, hořčice, čerstvý chléb a dobré pivo!
Galloway farma, 15.06.2021